4-1 گاوداری

خوراک ویژه گوساله‌ها می‌تواند در بازدهی از ظرفیت‌های ژنتیکی موثر واقع شود

97-3-26
پرورش موفقیت‌آمیز گوساله بخش فوق‌العاده مهم سرمایه‌گذاری مفید در گاو شیری بوده، اما متاسفانه هنوز هم به عنوان یکی از سرمایه‌های عمده در صنعت گاوشیری مورد غفلت می‌باشد. دوره زمانی از تولد تا از شیرگیری، به عنوان بزرگ‌ترین چالش متابولیکی و استرس در گوساله در نظر گرفته می‌شود. در طول این مرحله بحرانی، گوساله باید پس از تولد، زنده مانده و با محیط تازه مملو از انواع میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا مقابله کرده، به تغذیه از شیر بیشتر از خون مادر سازگاری نشان دهد، تکامل و رشد بعد از زایش را شروع کند و تغییرات رفتاری، تغذیه‌ای و متابولیکی در گوساله ایجاد شود، تا یک نشخوارکننده فعال شود. پرورش موفقیت‌آمیز گوساله در بین این چالش‌ها احتیاج به تلفیق مدیریت، تغذیه و محیط دارد.

ساختمان جفت گاو از انتقال ایمنوگلوبولین سرم مادری به گوساله جلوگیری می‌کند و متاسفانه گوساله بدون داشتن آنتی‌بادی متولد می‌شود، لذا گوساله به طور کامل وابسته به جذب ایمنوگلوبولین‌ها از آغوز مادر است، که این هم تابع حجم آغوز مصرفی، غلظت ایمنوگلوبولین‌ها در آغوز و راندمان جذب می‌باشد. بنابراین با توجه به اینکه صرفاً اولین دوشش بعد از زایش آغوز حقیقی است، جهت رسیدن به غلظت مناسب ایمنوگلوبولین در سرم (15 میلی‌گرم در میلی‌لیتر سرم) بایستی مقدار کافی آغوز با کیفیت را هرچه سریعتر بعد از تولد مصرف کرد.

توانایی گوساله در رفع وابستگی به شیر تا حد زیادی به تکامل وظایف شکمبه وابسته است. جیره با توانایی بالای تخمیر، با تولید اسیدهای چرب فرار عامل مؤثری بر تحریک رشد بافت‌های پوششی پیش معده در گوساله تازه متولد شده می‌باشد. فرایند تکاملی دیگر، ایجاد جمعیت پایدار و متعدد میکروارگانیسم‌های بومی شکمبه است.

پژوهش‌ها نشان داده که، فرمولاسیون جیره در این مرحله که دوره انتقال بحرانی تکامل می‌باشد نیاز به توجه بیشتری دارد. طی چند هفته اول زندگی، رشد و تکثیر سلول‌ها در اندام‌های درونی حیوان به سرعت انجام می‌پذیرد و در صورتی که مواد مغذی مناسب و متناسب با مرحله رشد گوساله در اختیار این اندام‌ها قرار گیرد، این اندام‌ها به متابولیز میزان بالای مواد مغذی عادت کرده و در آینده تولید و عملکرد بهتری خواهند داشت.

ضعف عمومی و کم اشتهایی در گوساله‌ها عمدتاً به دلیل اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و سیستم ایمنی اتفاق می‌افتد و باعث کاهش جذب مواد مغذی در بدن، به هم خوردن بالانس مواد معدنی و الکترولیت‌های ضروری، خسارت به بافت روده، کاهش شدید وزن و نهایتاً مرگ می‌شود و این یکی از مشکلات بسیار مهم در دوران شیرخوارگی گوساله می‌باشد.

S.F.C موجب افزایش سرعت رشد و سلامت روده شده و از آنجایی که دستگاه گوارش نفش عمده‌ای در سیستم ایمنی گوساله دارد، بالا بودن کیفیت هضم و جذب S.F.C باعث بهبود رشد و سلامت گوساله می‌گردد.

این محصولی که به عنوان خوراک مخصوص گوساله معرفی می‌شود دارای خواص ذیل می‌باشد:

1ـ برطرف کردن ضعف عمومی و کم اشتهایی که باعث تقویت و بازگشت مجدد سیستم ایمنی و گوارش گوساله می‌شود.

2ـ فراهم کردن منبع سریع انرژی و حمایت از فلور میکروبی دستگاه گوارش و تقویت آنزیم‌های گوارشی

3ـ جلوگیری از اسیدوز خصوصاً نوع متابولیکی آن

4ـ فراهم کردن مواد مغذی مناسب و متناسب با مرحله رشد گوساله، بالانس مواد مغذی، معدنی و ویتامین‌ها

S.F.C به عنوان یک خوراک کمکی می‌تواند در کمترین زمان ممکن ضعف عمومی گوساله را که برای دامدار بسیار حائز اهمیت است، جبران نماید.

خوراک آماده گوساله (Special Feed for Calves) S.F.C حاصل کار گروهی تعدادی از متخصصین و کارشناسان علم تغذیه دام در کارخانه دامداران دالانکوه می‌باشد و مکانیسم اثر آن بر روی موارد بالا متمرکز شده است. این ترکیب در درمان یا طول زمان بیماری در گوساله‌ها تأثیر نداشته بلکه با تقویت بنیه عمومی در جبران عوارض ثانویه آن بسیار مؤثر است و باعث ریکاوری دام می‌گردد.

این محصول با توجه به ترکیبات به کار رفته در آن در حداقل زمان ممکن هوشیاری، شادابی و اشتهای حیوان را بازگردانده و باعث تقویت سیستم ایمنی و گوارش دام می‌گردد، به طوری که گوساله فرصت پاسخ به درمان را پیدا کرده و از مرگ ناگهانی نجات می‌یابد. استفاده از این محصول در دو هفته اول زندگی گوساله باعث بالا رفتن سیستم ایمنی حیوان شده و حیوان را در برابر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها واکسینه می‌کند.

علاوه بر این تحقیقات نشان داده مصرف S.F.C به صورت 20 گرم در روز در طول دوره پرورش نرخ تلفات گله را 30 درصد کاهش داده و میانگین وزن گوساله را در سه ماهگی 7 درصد افزایش می‌دهد.

در جدول زیر نتایج آزمایش این محصول در یکی از فارم‌های مصرف‌کننده S.F.C نشان می‌دهد.

 

این محصول نه تنها در گوساله‌ها بلکه در بزغاله، بره و کره اسب نیز عملکرد مشابهی دارد.

البته ناگفته نماند که در پرورش گوساله مدیریت بالاترین اهمیت را دارد از جمله، مصرف به موقع مقدار کافی آغوز با کیفیت مناسب، رعایت مسایل تغذیه‌ای، و به خصوص اجرای پروتکل‌های بهداشتی برای گوساله نقش حیاتی دارد. در ترکیب این محصول از مواد گیاهی به همراه بعضی افزودنی‌های مجاز غذایی و مکمل‌ها با مقادیر استاندارد استفاده شده است و آنتی‌بیوتیک سنتتیک در این ترکیب جایگاهی ندارد این محصول در بسته‌بندی‌های 500 گرمی ارائه می‌گردد.

ترکیبات:‌

پروبیوتیک ارگانیک حاصل از تخمیر شیر، تفاله چغندرقند، نمک، اسانس مجاز خوراکی، مکمل و بافر مخصوص گوساله و سایر افزودنی‌های مجاز خوراکی.

مقدار مصرف:

هر هفته 140 گرم به ازاء هر رأس گوساله و در مواقع استرس، کم‌اشتهایی و ضعف عمومی 300 گرم در روز برای هر رأس گوساله

روش مصرف:

100 گرم از پودر S.F.C را در نیم لیتر آب با دمای 40 درجه مخلوط کرده پس از چهار دقیقه با شیرخوران مناسب (خروجی شیرخوران می‌بایست حدود نیم تا یک سانتی‌متر) باشد به گوساله بدهید.

تذکر: مواظب باشید در هنگام خوراندن، محلول باعث خفگی گوساله نشود.

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا