4 دامپروری

تولید شیر و گوشت افزایش قیمت تمام‌شده را در پیش دارد

دامداران این روزها آهنگ گرانی را می‌نوازند؛ به طوری که قیمت تلیسه آبستن کاهش یافت و متقاضی برای خرید آن به همراه گوساله‌های پروارشده کمتر شده است.

از طرفی، مواد اولیه تولید و فرموله کردن خوراک دام افزایش چشم‌گیری داشته و همچنان نیز در حال افزایش است و از طرف دیگر، نگرانی‌ها باعث فاصله گرفتن دامداران حرفه‌ای با آینده این صنعت راهبردی برای تغذیه و تأمین پروتئین روزمره پیر و جوان شده است.

نرخ عرضه مواد اولیه خوراک دام در شهریور ماه 1399 (قیمت‌ها به تومان)

یونجه

2800 تا 3000

سبوس

3200

ذرت علوفه‌ای

620

ذرت دانه‌ای

3000

کنجاله سویا

11500

تفاله

3200

کلش

1800

کنجاله تخم پنبه

4000

شیر خام

4000

گوشت گوساله وزن زنده

25000

گوشت بره

42000

تلیسه آبستن اصیل

22 تا 25 میلیون تومان

تلیسه آبستن معمولی

18 میلیون تومان

ذرت علوفه‌ای

40 تا 50 تن در هکتار

ذرت دانه‌ای

8 تا 18 تن در هکتار

جو

5 تا 6 تن در هکتار

یونجه با 3 تا 10 چین

10 تا 14 تن در هکتار با 20درصد پروتئین

توضیح: یونجه صبح چین باید در خیسی و سایه خودش خشک شود و نباید اجازه داد که یونجه گل کند؛ زیرا در صورت خشک شدن، هر نوع عملیات خشک کردن و برداشت باعث ریزش برگ‌های یونجه می‌شود و پروتئین آن را به 10 درصد کاهش می‌دهد.

شرایط یک دامداری آینده‌ساز

برای داشتن یک گاوداری موفق، باید نسبت نگهداری دو رأس گاو به ازای هر هکتار باشد تا یونجه،‌ کلش، جو و ذرت علوفه‌ای در مزرعه متعلق به گاوداری تولید شود.

توصیه نهایی،‌ نگهداری حداکثر 80 رأس گاوه با 40 هکتار زمین و آب است؛ در غیر این صورت، گاوداری نمی‌تواند برای صاحب آن و اقتصاد کشاورزی، آینده‌ساز باشد.

هرچه قیمت نهاده‌ها گران‌تر شود، قیمت تمام‌شده تولیدات دامی هم افزایش می‌یابد. وقتی سویا در بازار آزاد نسبت به بازار دولتی، چهار برابر گران‌تر عرضه می‌شود، طبیعتاً هزینه تولید برای دامدار هم بالا می‌رود. اگر نسبت تأثیر نهاده‌های دامی را در پرورش دام 70 درصد محاسبه کنیم، هنگامی که قیمت برخی نهاده‌ها، مانند کنجاله 4 برابر بشود، طبیعتاً این افزایش تأثیر چشمگیری روی قیمت تمام شده تولید شیر و گوشت خواهد گذاشت.

سعید سلطانی، مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران با بیان این‌که عرضه نهاده‌های دامی وارد شده با ارز دولتی بسیار کم است و دامداران مجبورند بخشی از نهاده‌های موردنیاز خود را از بازار آزاد و به قیمت‌های گزاف تهیه کنند، گفت: دامدار نمی‌تواند به دام‌هایش بگوید غذا نیست. اگر خوراک  دیر به دام برسد، در کاهش تولیداتش اثرگذار خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر، هر کیلو جو که باید ۱۵۰۰ تومان به دست دامدار برسد، در بازار آزاد به ۲۴۰۰ تا ۲۵۰۰ افزایش یافته است. همچنین ذرت ۱۵۰۰ تومانی تا ۳۰۰۰ تومان و کنجاله سویای ۲۴۵۰ تومانی هم بین ۹ تا ۱۰ هزار تومان در بازار آزاد خرید و فروش می‌شود. علاوه بر آن، با وجود این‌که مقدار قابل‌توجهی کنجاله سویا در داخل کشور تولید می‌شود و دانه‌های سویا نیز با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شده است، متأسفانه کارخانه‌های داخلی هم در حق تولیدکنندگان اجحاف می‌کنند.

سلطانی تصریح کرد: منوط به این‌که بتوانیم تمام نهاده‌های دامی را با ارز  ۴۲۰۰ تومانی تهیه کنیم، قیمت دام سنگین پرواری ۳۳ هزار تومان و دام سبک هم ۳۶ هزار تومان تمام می‌شود. به گفته وی، حدود ۷۰ درصد هزینه‌ها در پرورش دام‌ها مربوط به خوراک دام و ۳۰ درصد مربوط به سایر هزینه‌هاست.

وی خاطرنشان کرد: با ارز آزاد، قیمت تمام‌شده شیرخام، حداقل ۵۰۰۰ تومان، گوساله زنده، بیش از ۴۳ هزار تومان و گوسفند زنده نیز بیش از ۵۰ هزارتومان افزایش خواهد یافت.

 سلطانی در پایان گفت: در حال حاضر، میانگین قیمت خرید دام سنگین درکشور ۳۰ هزار تومان و دام سبک نیز ۳۶ هزار تومان است. البته قیمت‌ها توسط دلالان کنترل می‌شود و سود اصلی به جیب دامداری که زحمت اصلی را به دوش می‌کشد، نمی‌رود، بلکه به جیب چوبدارها و دلالان می‌رود.

 

مهر99-سال41-شماره490-ص36

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا